Συμμετοχή των μελών στις Επιτροπές διενέργειας Δημοσίων Συμβάσεων

Για την συμμετοχή των μελών στις Επιτροπές διενέργειας Δημοσίων Συμβάσεων

Ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής
Με αφορμή διάφορες αντικαταστάσεις μελών στις προβλεπόμενες του άρθρου 221 του ν.4412/2016 Επιτροπές διενέργειας διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων παραλαβής υλικών, εργασιών και παροχής υπηρεσιών, σε Γνωμοδοτικές Επιτροπές διενέργειας διαγωνισμών καθώς και στην Επιτροπή ενστάσεων και προσφυγών  και μετά από διαμαρτυρίες συναδέλφων μας για αυθαίρετη τοποθέτησή τους σε αυτές, για συνεχή & επαναλαμβανόμενη συμμετοχή τους και παρά το φόρτο εργασίας τους στις υπηρεσίες που ανήκουν και υπηρετούν ξαναθέτουμε τα εξής αιτήματα:
•       Απαιτείται ενιαία αντιμετώπιση στην συγκρότηση αυτών των Επιτροπών, δηλαδή οι όλες θα συγκροτούνται μετά από «δημόσια» κλήρωση ή μετά από ορισμό των μελών τους, επιλογή η οποία θα αναφέρεται και θα αιτιολογείται στις σχετικές Αποφάσεις. Διαφορετικά όταν για την συγκρότηση κάποιων Επιτροπών γίνεται από κάποιες Δ/νσεις Οικονομικών κλήρωση, σε κάποιες άλλες γίνεται ορισμός, σε κάποιες γίνεται «εικονική» κλήρωση, σε αντικαταστάσεις μελών αλλού γίνεται κλήρωση κι αλλού ορισμός, γίνεται φανερό ότι μόνο σκοπιμότητες εξυπηρετούνται… Σκοπιμότητες που σηματοδοτούν επιλογή κάποιων «βολικών»… συναδέλφων και φτάνουν στην εξόντωση κάποιων άλλων συναδέλφων, με το ιδιαίτερο φόρτωμα που σημαίνει η συμμετοχή τους σε κάποια από τις παραπάνω Επιτροπές. Οφείλει λοιπόν η Περιφερειακή Αρχή να δώσει μια σαφή απάντηση για το πως επιλέγει να συγκροτούνται οι συγκεκριμένες Επιτροπές, κλήρωση ή ορισμός μελών.
•       Να θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική επιμόρφωση από το ΙΝΕΠ όλων των μελών των Επιτροπών, πριν την ανάληψη των καθηκόντων τους. Ο προγραμματισμός των σεμιναρίων αυτών από το ΙΝΕΠ πρέπει να είναι συνεχής και επαναλαμβανόμενος, ώστε να μπορεί να καλύψει τα εκάστοτε «νέα» μέλη των Επιτροπών.
•       Να καλύπτεται το κόστος που επωμίζονται οι υπάλληλοι, που συμμετέχουν στις παραπάνω Επιτροπές, ως υπόχρεοι για την συμπλήρωση των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (ρυθμίσεις του ν.3213/2003 για πόθεν έσχες) από την Περιφέρεια.

Ζητάμε την ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων με συγκεκριμένες ρυθμίσεις και απαντήσεις.

Π.Α.
1. Περιφερειάρχη Αττικής
2. Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων
3. Υπουργείο Εσωτερικών
    α. Γραφείο Υπουργού
    β. Δ/νση Προσωπικού Τ.Α.
4.Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης
  & Αυτοδιοίκησης                                                               
Για το Δ.Σ.

 

Διάλογος στο facebook για την ανθεκτικότητα δρόμους στην Αργιθέα

ΖΩ Στοτετράγωνο 800.000 ευρώ περίσσεψαν στο κράτος για τις καταστροφές στην Αργιθέα... Ανέκαθεν κοστολογούνταν φτηνά η ζωή και οι περιουσίες των ανθρώπων στην Αργιθέα, σ αυτή την πανέμορφη γωνιά της Καρδίτσας, που αν υπήρχε κράτος θα ήταν η Ελβετία της Ελλάδας. Δυστυχώς είναι ένας κατεστραμμένος, εγκαταλειμμένος τόπος, που εξακολουθεί να κοστολογείται φτηνά. Τελευταίο παράδειγμα η πρόσφατη, χωρίς προηγούμενο κακοκαιρία, και το χάλι που επεσώρευσε με τους κομμένους δρόμους και τις γέφυρες, τη βίαιη άλωση οργανωμένων παρεμβάσεων δεκαετιών (γύρευε βέβαια πόσο οργανωμένων...) Λοιπόν, πόσο κοστολογήθηκε από τους μανδαρίνους των Αθηνών αυτό το χάλι που διεκτραγωγήθηκε στα social media από τους απανταχού Αργιθεάτες και συνάντησε αυθόρμητη συμπαράσταση από όλους τους Έλληνες; Μόλις 800000 (οκτακόσιες χιλιάδες) ευρώ.... Τι να πεις; Ότι είναι αστείοι; Κάποτε ο μακαρίτης Ράλλης, επισκεπτόμενος την Καρδίτσα ως πρωθυπουργός, πρότεινε στους εκπροσώπους της Αργιθέας που ζητούσαν οδική πρόσβαση (ναι, το 1980 δεν υπήρχε ακόμη δρόμος), να τους δώσει το κράτος κτήματα στον κάμπο και να κατεβούν να ζήσουν εκεί, γιατί ο δρόμος ήταν μια πολύ ακριβή υπόθεση... Μήπως ξαναγυρίσαμε εκεί; MP: Ότι είναι αστείοι...ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ. ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΦΥΛΑΚΗ ΙΣΟΒΙΑ Ο ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ... JK: Τι λες ρε Μιχάλη !!! Εδω ο άλλος έφτιαξε μια παιδικη χαρά , μετα απο ένα χρονο διαλυθηκε και αντι να τα βαλουμε με τον εργολάβο και τις τεχνικες υπηρεσιες του δημου που έβγαλαν τις προδιαγραφες και παρελαβαν το εργο τα βαζουμε με τους εκλεγμενους δήμαρχους που σημερα ειναι και αυριο δεν ειναι

Το πόνημα παρέχει μια περιγραφή της συμμετοχής των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των πολιτών στις δημόσιες συμβάσεις.

Το πόνημα παρέχει μια περιγραφή της συμμετοχής των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των πολιτών στις δημόσιες συμβάσεις.

Αναλύει τις κυριότερες προκλήσεις και ευκαιρίες που προκύπτουν από την παρακολούθηση των συμβάσεων της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων μιας ρητής εντολής παρακολούθησης για την κοινωνία των πολιτών στη νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων. Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που συνδέονται με τα διαφορετικά επίπεδα πρόσβασης στις πληροφορίες για τις δημόσιες συμβάσεις μεταξύ των χωρών ·
Τα κύρια προβλήματα και τις πιθανές λύσεις για τη συγκέντρωση κεφαλαίων για την υποστήριξη της παρακολούθησης των συμβάσεων της κοινωνίας των πολιτών · Τις διάφορες τεχνικές παρακολούθησης και τον τρόπο με τον οποίο οι Κ.Π. μπορούν να επιλέξουν ποια σχέδια θα παρακολουθούν · Τα προβλήματα που συνδέονται με την παρακολούθηση έργων που απαιτούν υψηλά επίπεδα τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης, όπως σύνθετες συμβάσεις υποδομής. Το άρθρο επισημαίνει κάποιες βέλτιστες πρακτικές στην παρακολούθηση των δημοσίων συμβάσεων της κοινωνίας των πολιτών, με βάση τις υπάρχουσες εμπειρίες, τα κοινά λάθη και τις επιτυχημένες ιστορίες.

Περισσότερα στη παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.cmi.no/publications/4868-civil-society-procurement-monitoring?fbclid=IwAR1jm31EAl4rs-ouZZASw28JjhRIV1HLKXTJbI7zG_AaEc46eqJWdJgNSL8

 

Νέες Πράσινες προδιαγραφές για την συντήρηση δημόσιων χώρων.

Νέες Πράσινες προδιαγραφές για την συντήρηση δημόσιων χώρων.
 
Τον Νοέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε νέα κριτήρια Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων της ΕΕ για τη συντήρηση του δημόσιου χώρου. Η ομάδα προϊόντων «Συντήρηση του δημόσιου χώρου» περιλαμβάνει δρόμους, λωρίδες ποδηλασίας, πεζόδρομους, ανθισμένους κήπους και πάρκα, καθώς και συντριβάνια, και λίμνες. Τα κριτήρια αναπτύχθηκαν μέσω μιας εκτεταμένης διαδικασίας συμμετοχής των ενδιαφερομένων μερών και αφορούν τις ποικίλες περιπτώσεις.
 
Τα κριτήρια περιλαμβάνουν τέσσερις κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, καθένα από τα οποία περιλαμβάνει ένα κεντρικό πυρήνα και συμπληρωματικούς όρους. Η πρώτη κατηγορία προϊόντων και υπηρεσιών εξωτερικού καθαρισμού καλύπτει τα μέτρα περιβαλλοντικής διαχείρισης, τις πρακτικές και την κατάρτιση από τον πάροχο υπηρεσιών, την παροχή ή τη χρήση προϊόντων καθαρισμού με μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τη συγκέντρωση προϊόντων καθαρισμού κατά την αγορά. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες κηπουρικής περιλαμβάνουν ελέγχους υψηλής ποιότητας για τα λιπάσματα, εναλλακτικές τεχνικές καταπολέμησης των παρασίτων και προτίμηση για βιολογικά παραγόμενα και αυτόχθονα διακοσμητικά φυτά.
 
Τα κριτήρια για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες στα μηχανήματα περιορίζουν τις εκπομπές καυσαερίων και τον ατμοσφαιρικό ρύπο των εκπομπών και της ηχορύπανσης, μέσω μηχανοκίνητων μηχανημάτων με χαμηλό θόρυβο και ενθαρρύνει τη χρήση βιοαποδομήσιμων ελαίων για μηχανές. Τέλος, τα κριτήρια για τα οχήματα και τον στόλο υπηρεσιών καλύπτουν τις εκπομπές CO2 και τις εκπομπές ρύπων από ατμοσφαιρικούς ρύπους για οχήματα, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής απόδοσης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και των ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων.
 
Τα κριτήρια είναι διαθέσιμα εδώ.
 
ΠΗΓΗ:www.myota.gr

Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων

Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.
 
«Η διασφάλιση της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας, της εναρμόνισης των διαδικασιών ανάθεσης και εκτέλεσης των δημοσίων συμβάσεων, είναι κρίσιμα ζητήματα στα οποία δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα. Όσο σημαντικό είναι για εμάς να είμαστε αποτελεσματικοί, χρήσιμοι  και άμεσοι στην υλοποίηση έργων, άλλο τόσο σημαντικό είναι οι ενέργειες και τα βήματα που ακολουθούμε να γίνονται σωστά και με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι είναι βαρύνουσας σημασίας η  συνεργασία της Περιφέρειας με την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων».
 
Στη σχετική επισήμανση προχώρησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της υπογραφής του Συμφώνου Συνεργασίας με τον Πρόεδρο της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων  Γεώργιο Καταπόδη. 
 
Ο Περιφερειάρχης, αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του για το πλαίσιο συνεργασίας που διαμορφώνεται μεταξύ των δύο φορέων, υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα του συμφώνου  θα είναι προς όφελος των πολιτών, τόσο για την προώθηση αναπτυξιακών προτεραιοτήτων που χρησιμοποιούν ως εργαλείο τις δημόσιες συμβάσεις, όσο και για την ολοκληρωμένη και αποτελεσματική λήψη σημαντικών αποφάσεων. 
 
Διεύρυνση πλαισίου συνεργασίας  
 
Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Γ. Σελίμης και η Διευθύντρια Συντονισμού της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων Αικατερίνη Κυριαζή, συμφωνήθηκε να αναπτυχθούν και επιπλέον συνεργίες μεταξύ των δύο πλευρών. 
Μεταξύ άλλων αναμένεται να οργανωθούν από κοινού θεματικές ημερίδες στις οποίες, με τη συμμετοχή των δημάρχων και στελεχών της αυτοδιοίκησης, θα γίνει ενημέρωση για ζητήματα δημοσίων συμβάσεων.
 
Στόχοι και τομείς συνεργασίας Συμφώνου Συνεργασίας
 
Στους βασικούς στόχους του Συμφώνου Συνεργασίας είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων με την ανάπτυξη της διοικητικής ικανότητας των εμπλεκομένων με τις δημόσιες συμβάσεις υπευθύνων της Περιφέρειας, η ενίσχυση της υφιστάμενης συνεργασίας, η προώθηση αναπτυξιακών προτεραιοτήτων (κυκλική, πράσινη οικονομία, καινοτομία, βιώσιμη ανάπτυξη), η μεταφορά τεχνογνωσίας και ανταλλαγή στοιχείων προς εφαρμογή των αρχών της καλής διακυβέρνησης, ο εντοπισμός στοιχείων απλοποίησης, εκσυγχρονισμού και βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, μέσω των στοιχείων που θα προκύψουν από την εποπτεία και παρακολούθηση του συνόλου των δημοσίων συμβάσεων της Περιφέρειας Αττικής. 
 
Οι Τομείς Συνεργασίας είναι μεταξύ άλλων οι παρακάτω: 
 
- Μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα δημοσίων συμβάσεων και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών 
- Συνεργασία σε θέματα που άπτονται των τομέων των στρατηγικών δημοσίων συμβάσεων (πράσινες, καινοτόμες, κοινωνικές). 
-  Η διαμόρφωση της στρατηγικής για τις δημόσιες συμβάσεις για την επόμενη πενταετία (2020-2025)
- Ανταλλαγή απόψεων και συνεργασία σε θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη και προώθηση του επαγγελματισμού στον τομέα των Δημοσίων Συμβάσεων
- Ανάληψη προγραμματισμένων και συντονισμένων ενεργειών για την επίτευξη κοινών στόχων και την προώθηση κοινών θέσεων σε Εθνικούς, Ευρωπαϊκούς  φορείς ή άλλα Διεθνή Φόρα.  

GPP4Growth ένα εργαλείο των Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων από την Ελλάδα

GPP4Growth ένα εργαλείο των Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων από την Ελλάδα
 
Από τον Απρίλιο του 2016, το νέο σύστημα δημόσιων συμβάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τις δημόσιες διοικήσεις να ενθαρρύνουν την οικολογική καινοτομία και την αποδοτικότητα των πόρων μέσω των λεγόμενων Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων που θα τις βρείτε και ως GPP. Πρόκειται για την εφαρμογή νέων περιβαλλοντικών κριτηρίων στους διαγωνισμούς.
 
Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας ηγείται του προγράμματος GPP4Growth που συγκεντρώνει 9 εταίρους από 9 χώρες, στις οποίες συμμετέχουν οι αναθέτουσες αρχές και οι περιφερειακοί φορείς που επηρεάζουν τις περιφερειακές και εθνικές πολιτικές, ανταλλάσσουν εμπειρίες και πρακτικές και βελτιώνουν την ικανότητά τους να εφαρμόζουν πολιτικές αποδοτικότητας πόρων που προωθούν την οικολογική καινοτομία και την πράσινη ανάπτυξη μέσω των GPP.
 
Οι περιοχές του GPP4Growth καλούνται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, χρησιμοποιώντας την αγοραστική τους δύναμη και επιλέγοντας πράσινα αγαθά και υπηρεσίες για να προωθήσουν βιώσιμα μοντέλα κατανάλωσης και παραγωγής.
 
 
Το πρόγραμμα έχει στόχο την αύξηση πάνω από 7% του αριθμού των επιχειρήσεων, που ενσωματώνουν περιβαλλοντικούς παράγοντες κατά την παραγωγή αγαθών και την παροχή προμηθειών, υπηρεσιών και έργων. Προσβλέπει επίσης στην αύξηση της ικανότητας των 200 υπαλλήλων των αναθετουσών αρχών στις 9 περιφέρειες, να εφαρμόσουν αποτελεσματικά πολιτικές αποδοτικότητας πόρων, εφαρμόζοντας τις ΠΔΣ και να ξεκλειδώσουν 10 εκ ευρώ των επενδύσεων για την προώθηση νέων πράσινων προϊόντων και υπηρεσιών. Τέλος έχει στόχο την αυξημένη γνώση για περισσότερους από 1.000 ενδιαφερόμενους, σχετικά με την επίδραση των Π.Δ.Σ. στην υιοθέτηση αειφόρων μοντέλων κατανάλωσης και παραγωγής από τις επιχειρήσεις.
  
Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 3 διαπεριφερειακά workshops, 2 επισκέψεις εμπειρίας και 1 σύνοδος κορυφής των περιφερειών για την προώθηση ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των εταίρων και των ενδιαφερομένων μερών. Επίσης έχουν εκπονηθεί 9 σχέδια δράσης για τη βελτίωση των πρακτικών, προς όφελος των αναθετουσών αρχών και των δικαιούχων. Εχουν συνταχθεί 14 οδηγοί για τη μεταφορά των διδαγμάτων του GPP4Growth προς τις δημόσιες αρχές πέρα από αυτούς που συμμετέχουν. Εχει δημιουργηθεί μια μέθοδος digital lifecycle costing (LCC) και πηγές για όλες τις δημόσιες διοικήσεις της ΕΕ ώστε να καταστεί δυνατή η εναρμονισμένη εφαρμογή του LCC. Τέλος έχουν εκπονηθεί 5 θεματικές μελέτες και αναλύσεις σχετικά με πρακτικές που βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα των ΠΔΣ.
  
Οι δημόσιες αρχές της Ευρώπης καταναλώνουν το 14% του ΑΕΠ της ΕΕ σε αγαθά, υπηρεσίες και έργα συνολικής εκτιμώμενης αξίας EUR 1,8 τρισεκατομμύρια ετησίως. Αυτή η αγοραστική δύναμη αναμένεται να προωθήσει πράσινα αγαθά και υπηρεσίες και από πλευράς πόρων (π.χ. ενεργειακά αποδοτικά είδη ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βιώσιμα κατασκευαστικά έργα, οχήματα δημόσιων μεταφορών χαμηλών εκπομπών, υπηρεσίες καθαρισμού με προϊόντα καθαρισμού φιλικά προς το περιβάλλον, κ.λπ.).
 
Για το σκοπό αυτό, η GPP4Growth θα υποστηρίξει τις δημόσιες αρχές να εκμεταλλευτούν τις νέες δυνατότητες αξιοποίησης της αγοραστικής τους δύναμης για την τόνωση της οικοκαινοτομίας, της αποτελεσματικότητας των πόρων και της πράσινης ανάπτυξης, κυρίως με τη χρήση νέων κριτηρίων ανάθεσης σε προσκλήσεις που δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις περιβαλλοντικές πτυχές.
 
Λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στην σελίδα
 
Templates by BIGtheme NET

User Friendly

We provide a number of helpful apps.

Water Monitor

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.

Wi-Fi Support

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.

Eco Friendly

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.

Energy Statistics

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.

Remote Control

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.

Running Tasks

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.