Πώς οι Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις λειτουργούν για το Green Deal.

 

Κατά την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πόλεων και Περιφερειών 2020, το Urban Agenda Partnership για τις καινοτόμες και υπεύθυνες δημόσιες συμβάσεις παρείχε μια διαδικτυακή συνεδρία. Το θέμα ήταν «Πράσινη Συμφωνία; Επίτευξη μέσω προμηθειών!» – ‘Green Deal? Achieve it through Procurement!’
Το Urban Agenda Partnership παρουσίασε τα αποτελέσματα και τα παραδοτέα μετά από δουλειά τριών χρόνων. Στην συνεδρία συμμετείχαν 77 εκπρόσωποι από όλη την Ευρώπη.

Το news letter του Urban Agenda Partnership ζήτησε από τη Mariya Pelovska, Διευθυντρια Νομοθεσίας και Πολιτικής του DG GROW και τον Kestutis Sadauskas, Διευθυντή EC, του DG ENV (Περιβάλλον), να απαντήσουν σε 3 βασικά ερωτήματα σχετικά με τη σχέση μεταξύ των Δημοσίων Συμβάσεων και τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ.

Διαβάστε Περισσότερα

Με τεχνητή νοημοσύνη, θεωρία γράφων και μηχανική μάθηση η Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.

Η Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ., μετά την επιτυχή πιστοποίησή της σύμφωνα με δύο διεθνή Πρότυπα ISO 37001:2016 (Anti-Bribery Management System) & 9001:2015 (Quality Management System), συνεχίζει να καινοτομεί, χρησιμοποιώντας αναδυόμενες τεχνολογίες αιχμής (τεχνητή νοημοσύνη, θεωρία γράφων, μηχανική μάθηση) για σκοπούς βέλτιστης παρακολούθησης και ελέγχου του τομέα των Δημοσίων Συμβάσεων στην Ελλάδα. Η μακρά εμπειρία της Αρχής στον προαναφερόμενο τομέα, έχει καταδείξει ότι η σύναψη περί των 200.000 συμβάσεων ετησίως, με την εμπλοκή περίπου 2.500 Αναθετουσών Αρχών και Φορέων δεν μπορεί να διοικηθεί, ελεγχθεί και παρακολουθηθεί επαρκώς χωρίς τα υπερσύγχρονα εργαλεία που παρέχει η τεχνολογία. Η Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. φιλοδοξεί να ανοίξει το δρόμο στην ανάπτυξη τέτοιας μεθοδολογίας και να βοηθήσει έτι περαιτέρω στο στρατηγικό σχεδιασμό και στη λήψη βέλτιστων πολιτικών αποφάσεων στον κρίσιμο για τη χώρα μας αναπτυξιακό τομέα των Δημοσίων Συμβάσεων. 

Πιο συγκεκριμένα, η δυνατότητα επεξεργασίας Μεγάλων Δεδομένων (Big Data Analytics) με τη βοήθεια σύγχρονων τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) θεωρείται από την Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ., ως η μόνη λύση-απάντηση - εξ επόψεως ελεγκτικών μεθόδων αλλά και μεθόδων παρακολούθησης - στις σύγχρονες αυξημένες απαιτήσεις της αγοράς των Δημοσίων Συμβάσεων στην Ελλάδα, που αριθμεί περί τις 200.000 συμβάσεις κατ’ έτος και τουλάχιστον 2.500 Αναθέτουσες Αρχές και Φορείς. Μόνον με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών αιχμής περί επεξεργασίας (Μεγάλων) Δεδομένων δύναται να επιτευχθεί αφενός η αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα και οικονομικότητα του συστήματος ελέγχου και παρακολούθησης και αφετέρου η βέλτιστη ανταπόκριση στις υποχρεώσεις της χώρας έναντι της ΕΕ.
Στο ως άνω πλαίσιο, η Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. προβαίνει σε ανάθεση παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών ανάλυσης του δικτύου της αγοράς των δημοσίων συμβάσεων (προκήρυξη ηλεκτρονικού ανοιχτού διαγωνισμού κάτω των ορίων), με τη χρήση των σημαντικών δυνατοτήτων των σύγχρονων τεχνολογιών (big data analytics, machine learning, μεθοδολογία ανάλυσης δικτύων με χρήση γράφων), ούτως ώστε να επιτευχθεί η «χαρτογράφηση» του πεδίου των δημοσίων συμβάσεων της χώρας, και παράλληλα, να βελτιστοποιηθεί η άσκηση του ελεγκτικού και συντονιστικού ρόλου της. Αντικείμενο των ζητούμενων υπηρεσιών είναι η πιλοτική διερεύνηση της αξιοποίησης των ανωτέρω τεχνολογιών, μέσω της ανάπτυξης μεθοδολογίας ανάλυσης του δικτύου της αγοράς των δημοσίων συμβάσεων και δημιουργίας σχετικής βάσεως δεδομένων, με τη χρήση, μεταξύ άλλων, της ανάλυσης γράφων (graph analytics) και οικονομικών ερευνών, σε δεδομένα που αφορούν στις δημόσιες συμβάσεις της Χώρας.
Πρώτιστος στόχος είναι ο εντοπισμός τεχνητών κατατμήσεων και η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων από δεδομένα στατιστικών αναλύσεων για την πληρέστερη παρακολούθηση του συστήματος δημοσίων συμβάσεων της χώρας.

ΠΗΓΗ: www.myota.gr

 

Τι αλλάζει στον 4412

Τι αλλαζει στον 4412

Με ενημερωτικό σημείωμα το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναφέρει ότι κλήθηκε να χειριστεί ένα εξαιρετικά δύσκολο κι απαιτητικό θέμα, με πλήρη σεβασμό στις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας. 

Διαβάστε Περισσότερα

Πλατεία αποτέλεσμα μιας πολύ κακής μελέτης και σύμβασης

Χαρακτηριστική περίπτωση κακής δημόσιας σύμβασης η ανάπλαση της πλατείας Εθνικής Αντιστάσεως στο Χολαργό. Όχι μόνο στο σχεδιασμό αλλά και στο αποτέλεσμα.

Κατ΄αρχήν το έργο καταταλαιπώρησε τους περίοικους από τη σκόνη και ενώ έπρεπε να τελειώσει σε έξι μήνες τέλειωσε σε δύο χρόνια. Ετσι ακόμη και όταν παραλήφθηκε είχε ήδη δημιουργήσει πολύ αρνητική διάθεση στους χρήστες.

 

Διαβάστε Περισσότερα

Η Amazon έρχεται στην Ελλάδα

Η Amazon Web Services, η οποία έχει έδρα την Αθήνα, προχώρησε σε επένδυση στην χώρα μας δημιουργώντας μια διαδικτυακή τοποθεσία υπολογιστικού νέφους, υπό την επωνυμία "Amazon Cloud Front Edge", η οποία έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία της ενώνοντας την Ελλάδα και την νοτιοανατολική Ευρώπη στο παγκόσμιο δίκτυο της Amazon Web Services.

Διαβάστε Περισσότερα

Σε διαβούλευση η εθνική στρατηγική δημοσίων συμβάσεων 2021-2025

Τέθηκε σε διαβούλευση το προσχέδιο Σχεδίου Δράσης για τη Νέα Εθνική Στρατηγική 2021-2025.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως την 31/12/2020.

Σχόλια και παρατηρήσεις υποβάλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Διαβάστε Περισσότερα

Templates by BIGtheme NET

User Friendly

We provide a number of helpful apps.

Water Monitor

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.

Wi-Fi Support

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.

Eco Friendly

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.

Energy Statistics

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.

Remote Control

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.

Running Tasks

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.